آشپزخانه مولانا!

به مناسبت سال مولانا

" خام بدم، پخته شدم، سوختم "

داستان زندگي و شرح ماجراهايي را كه بر او گذشت را همه كم و بيش مي دانيد.

اما اين بار مي خواهيم با هم مولانا را از جايگاه ديگري نگاه كنيم، جايگاه آشپزي!

مولانا در فلسفه ي زندگي خود سمبول هايش را از طبيعت الهام مي گرفت. مواد غذايي جزو اين سمبول ها بوده است. در كنار معلومات صوفيانه، دستورهاي غذاهايي را كه مولانا عرضه كرده است هنوز پابرجا هستند. قونيه هميشه به خاطر خوراكي هاي عالي و به ويژه حلوايش معروف است. مردان مولانا وظيفه داشتند به مدت هزار و يك شبانه روز خدمت كنند و كارشان با ساده ترين وظايف نخدمت در آشپزخانه آغاز مي شد. در آشپزخانه ي مولانا براي استفاده و مصرف از مواد به بهترين نحو، اهميت زيادي قايل بودند. براي همين آشپزي شغل بسيار معتبري بود. حتي مي توان گفت كه در آن دوره، يك مفهوم روحاني نيز داشته است. در آن زمان غذاها در عين حال ساده اما، متنوع بودند. مولويه ها نعمتهايي كه خداوند در راختيارشان قرار داده بود با هنر مي پختند و در اختيار بندگان خدا قرار مي دادند و براي همين مورد ستايش مردم قرار مي گرفتند. آشپز معروف مولانا " آتش باز ولي " بوده است كه براي تشكر از وي بعد از مرگش آرامگاهي به نام او ساخته شده است. آنهايي كه به زيارت اين آرامگاه مي روند كمي نمك از آن جا بر مي دارند تا بركت خدا به خانه هاي آنها نيز راه پيدا كند. صوفيان به آداب سفره بسيار اهميت مي دادند. آنها در روز فقط دو وعده غذا مي خوردند: فقط صبح و شب! وقتي آثار مولانا را بررسي مي كنيم، مي بينيم كه در قرن 13 در آناتولي از سبزيجات تره فرنگي، بادمجان، كدو، كرفس، اسفناج، پياز، سير، از ميوه ها سيب، به، انجير، طالبي، هندوانه، از حبوبات نخود، لوبيا،‌ باقالي، از خشكبار گردو، بادام، فندق، نخودچي، از لبنيات پنير، ماست و دوغ در آشپزي استفاده مي شد. در آثار مولانا از خوراكي هاي مثل نان، يوفكا ( يك نوع خمير كه براي درست كردن بورك استفاده مي شود )، چورك، نان گوشتي، عسل، شيره، حلوا، زرده ( شل زرد )، شربت و كادايف ( يك نوع شيريني ) چندين بار نام برده شده است. آشپزخانه ي مولانا اثر مطلوبي در غذاهاي مردم قونيه نيز گذاشته است.

پلو مولانا

پلو مولانا ( براي 6 نفر)

نخود 100 گرم - آب 4 ليوان - گوشت گوسفند بدون استخوان 300 گرم - شاه بلوط 250 گرم - هويج متوسط 3 عدد - پياز متوسط 1 عدد - روغن به ميزان دلخواه - بادام زميني يا صنوبر 2 قاشق غذاخوري- برنج 2 ليوان - كشمش ريز 2 ق غذاخوري - نمك و فلفل سياه به ميزان دلخواه

طرز تهيه: نخود را شسته، از يك شب قبل داخل آب خيس كنيد. گوشت را 2 سانتي خرد كرده و با حرارت كم بپزيد. ه.يج را نگيني خرد كرده و آن را داخا نخود بريزيد. سپس 2/5 ليوان آب اضافه كرده و در زودپز بپزيد. شاه بلوط را شسته و در آب جوش بريزيد و 20 دقيقه بپزيد بعد پوست آن را جدا كنيد. پياز را پوست كنده و ساطوري كنيد. داخل ماهي تابه روغن ريخته، كمي كه داغ شد پياز را تفت داده و بادام و صنوبر را اضافه كنيد. چند دقيقه ديگر تفت دهيد. سپس كشمش، برنج و گوشت را اضافه كرده و به تفت دادن ادامه دهيد. نخود، آب، نمك و فلفل را هم اضافه كنيد. در ظرف را بسته و بگذاريد آب برنج آرام كشيده شود، بهتر است روي ظرف دم كني بگذاريد. بعد از كشيدن برنج كي توانيد كمي شويد تازه روي برنج بپاشيد.

نكته: مي توانيد شاه بلوط را تنوري كنيد. قبل از پخت حتماً روي پوست آن چاك هاي 1 سانتي بزنيد.

منبع: مجله ي هنر آشپزي شماره ي 26


/ 12 نظر / 36 بازدید
نمایش نظرات قبلی
تيم طراحی ساتين

ساردو دات کام مرجع کوه نوردها www.Sardoo.com بزرگترين سايت کوه نوردان دارابی

احسان

سلام .. اونجا کاروان سرای مياندشت هستش. نيمه راه شاهرود به سبزوار..

مژگان جمشیدی

واااااااااااااااای این غدا به نظر خیلی خوشمزه می آید ،‌حالا شاه بلوط از کجا گیر بیاریم ،‌اون هم ما که توی تهران هستیم ،‌ راستی از تبریک تون هم ممنون ،‌همینطور ابراز همدردی تون

حا مد يغمايی

سلام ممنون كه از بازديدتون اگر قصد سفر به اين ناحيه را داشتيد خوشحال ميشم در خدمت شما باشم

آرزو

سلام ..به روزم.با" این روزهایم". روزگارتان خوش.و دلت شاد

sherry

خوبه = خونه

sherry

مطلب جالبی بود. هميشه به ياد آوردن مولانا برام زیبا و خاطره انگيزه. راستی مريم جان خوبه مولانااينا!! زودپزم بود؟ به يارت سلام برسون. خوش باشی.

ديده بان ميانکاله

درود بر شما دوست عزیز و سبز . اخرین خبر اینکه دیده بان میانکاله با قدرت بیش از گذشته آپ شد . پیروز باشید